פטריות מאכל ופטריות רעל - אמונות תפלות ותסמיני הרעלה
(מתוך הספר "מדריך כרטא לפטריות מאכל ורעל בישראל" של דליה לוינסון וספרו של סולומון ואסר על פטריות מאכל ורעל בישראל)
אין סימנים בדוקים,
מהירים ובטוחים כדי להבדיל בין פטריות מאכל לבין פטריות רעל.
הדרך הטובה להמנע מהרעלה עקב אכילת פטריות - היא
ללמוד היטב את הסימנים המזהים של פטריות רעל וגם לא ללקט למטרת אכילה
פטריות הלא מוכרות לכם.
- כל הפטריות ראויות למאכל לאחר בישול
מקדים: לא נכון. רעלים של פטריות רעל רבות אינם מתפרקים תוך כדי
הבישול.
|
קבוצות פטריות הרעל ותסמיני הרעלה
: |
קבוצה 1: פטריות המוות המסוכנות מן הסוג אמנית, שעלן הורס את תאי האורגניזם ופועל על תאי העצבים ותאי הפנכימה בכבד. 90-95 אחוז ממקרי המוות מאכילת פטריות באירופה נגרמו עקב אכילת אמנית המוות , ( Amanita phalloides) פטריה שנמצאת בארצ ברמת הגולן. בארץ מצויה פטריית מוות נוספת, אמנית האביב , ( Amanita verna), בעיקר בשרון, בקרבת אלוני תבור, וידועים מקרי מוות שנגרמו עקב אכילתה. מבין רעלנים החודרים לגוף בעלי ההשפעה הראשית הם בעיקר אלפא וביתא אמניטין ופלואידין. חשוב מאוד לדעת שהתסמינים הראשונים אינם מופיעים אלא כעבור שעות רבות מן האכילה, כ-12-72 שעות. הרעל חודר לדם, וטיפולים מקובלים, כגון שטיפות קיבה, אינם יעילים בניטרול הרעל. הנפגעים מפתחים תסמינים במעיים, הדומים לאלה של הרעלת מאסקרין. ברגע שהרעלים מגיעים לאזור המוח ומתחילים לשבש את הפעילות העצבית של הגוף, הם גורמים לשיבושים בפעילות של מערכות הגוף. הפרשה מוגברת של ריר ומיצי קיבה גורמת להקאות ושלשולים, וכתוצאה מכך, לאיבוד נוזלי הגוף ועליה בריכוז הדם. לאחר מכן לפעמים מגיע שלב של שיפור זמני וירידה בלחץ הדם, אך הנזק שכבר נגרם לכליות עלול להביא לירידה בכמות השתן או לאי-השתנה בכלל, והמצב שוב מדרדר. צהבת כתוצאה מנזק בכבד נפוצה ומתפתחת תוך יומיים או שלושה. לפעמים, התסמינים נעלמים מעצמם, אך כמחצית האנשים שלוקים בהרעלת פאלואידין מתים תוך חמישה עד שמונה ימים. פטריות מסוכנית עד מוות הן גם קבוצות מטריניות לא גדולות, שסימני רעילותן מזכירים את סימני הרעלת האמנית. גם כאן התסמינים מופיעים מאוחר, 8 שעות ויותר לאחר האכילה. לקבוצה זו שייכות: Lepiota helveola - מטרינית חיוורת , Lepiota brunneo-incarnata - מטרינית ארגמנית ,Lepiota lilacea - מטרינית ורודת-רגל |
|
קבוצה 3 : |
קבוצה 4: |
קבוצה 5:
|
קבוצה 6:
פטריות המכילות קופרין - רעל אשר נספג רק בנוחכות אלכוהול בגוף ולכן רעילות רק במקרים של אכילתן ביחד עם אלכוהול או יום-יומיים לפני שתיית אלכוהול. התסמינים מופיעים כמחצית השעה אחרי שתיית אלכוהול - עור הפנים והגוף נהיה אדום, דופק הלב מועץ, כאבי בטן, שלשול והקאות. כ2-4 שעות אחרי זה התסמינים נעלמים, אבל יכולים לחזור שוב אחרי שתיית אלכוהול חוזרת מיני הפטריות מסוג זה הן מיני דיאוית כמו: oprinus atramentarius - דיואית משחירה משפכניות : Clitocybe clavipes - משפכנית אלתית וגושיות: ltus luridus - גושית עמומה |
קבוצה 7:
פטריות המכילות קורטין ואורלנין - הרעלים אשר קודם כל פוגעים בתפקוד הכליות. הפטריות המכילות את הרעלים מסוג זה הן מיני הינומות - Cortinarius sp השפעת הרעלים על האורגניזם מתחלקת לשתי קבוצות - הקבוצה הראשונה גורמת להפרעות נשימה ולתשניק, והקבוצה השניה - להפרעות תנועה ולשיתוק. אחר כך מתחילה אי ספיקת כליות וההרעלה יכולה לגרום למוות. התסמינים הראשונים מופיעים כ-3-17 ימים אחרי האכילה ובאים לידי ביטוי כיובש וצריבה בפה, צמא, בחילות, הקאות, שלשולים, כאבי ראש וכאבי גב תחתון באזור הכליות. |
|