К списку видов - לרשימת המינים Форум-פורום Домашняя страница-דף הבית
Endoptychum agaricoides/Chlorophyllum agaricoides | Эндоптихум шляпочный | "קפלנית פקועתית" |
Фотографии в интернете- תמונות באינטרנט
Фотографии в интернете- תמונות באינטרנט
Фотографии в интернете- תמונות באינטרנט
Сайту нужны фотографии этого гриба - תמונות הפטריה הזאת חסרות באתר
*Этимология: "эндо" - внутрь, внутри (лат), "птих" - складка, сгиб" (лат). Плодовые тела наземные или полуподземные, округлые, яйцевидные, конические, грушевидные, с более широким основанием, с тупой вытянутой верхушкой, 2-10(15) см высотой, 1-5(10) см в диаметре, мясистые. Поверхность плодового тела (перидий) изначально беловатая и мягкая, со временем становится сухой и кожистой, грязно-желтоватой, коричневатой, серовато-коричневой, гладкой или слегка опушенной, иногда бородавчатой или чешуйчатой, слегка мучнистой. Края складчатые и приросшие к ножке. Ножка чаще внутренняя, продолжающаяся в колумеллу, иногда бывает видна снаружи, присоединена к поверхности мицелиальным тяжом. Глеба (мякоть гриба) состоит из деформированных пластинок, образующих перемычки и камеры, в молодом возрасте пластинки белые, со временем коричневеют, и при созревании становятся порошком охристо-табачного цвета. Колумелла или продолжение ножки в центре глебы 1-1,5 см в диаметре, достигает верхушки плодового тела, в разрезе беловатая, розоватая или одноцветная с перидием. Споры эллипсоидные, гладкие, коричневатые, 6-9*5-7 мкм. Споровый порошок светло-, желтовато- или темно-коричневый
Произрастает на полях и в садах.
Съедобен в молодом возрасте, пока мякоть белая.
Похож на многие виды агариковых грибов, находящихся в молодом, нераскрытом состоянии - лепиот, навозников, шампиньонов. Однако плодовые тела эндоптихума остаются в закрытом состоянии и при созревании, даже достигая значительных размеров. |
*השם העברי של הפטריה הינו זמני בלבד. השם הלטיני נגזר מהמילים "endo" - פנימה, בפנים, "ptych" - "קפל, קיפול" גוף הרביה מתפתח על פני הקרקע או שקוע עד חציו באדמה, צורתו בשרנית, כדורית, ביצתית, חרוטית, אגסית, בסיסו רחב יותר והקודקוד צר יותר ופחוס. גובהו 2-10 (15) ס"מ, קוטרו 1-5 (10) ס"מ. פניו (שכבת הפרידיום או המעטה החיצוני) בתחילה רכים ולבנים, עם הזמן הופכים יבשים וגלדניים, חלקים או קטיפתיים, קמחיים במקצת, לעיתים בעלי בליטות או קשקשים כהים. צבעו הופך מלבנבן לצהבהב-עכור, חום-בהיר-עכור, חום-אפרפר. שוליו מקופלים ומחוברים לרגל. הרגל לרוב פנימית ולא נראית מבחוץ או קצרה מאוד, מחוברת לקרקע על-ידי פתיל קורים. הגלבה (בשר הפטריה) דמוית דפים שצורתם אינה סדירה. הדפים בעלי קשרי רוחב ויוצרים תאים וחללים. צבעם בגיל צעיר לבן, עם הזמן הופך חום, ובהבשלה הגלבה הופכת לאבקה בצבע חום-בהיר, חום-צהבהב או חום-כהה. העמודית הפנימית של גוף הרביה (קולומלה) מהווה המשך של הרגל ומגיעה עד קודקודו של גוף הרביה, עובייה 1-1,5 ס"מ, צבעה בחתך לבנבן, ורדרד או כצבע המעטה החיצוני. הנבגים אליפסואידיים, חלקים, שחמחמים, גודלם 6-9*5-7 מיקרון. אבקת הנבגים צבעה חום-בהיר, חום-צהבהב או חום-כהה.
הפטרייה גדלה בשטחים פתוחים, במדשאות ובגנים.
נאכלת בגיל צעיר כל עוד צבעו של הבשר לבן.
המין דומה למינים רבים של פטריות צעירות ממשפחת פקועתיים - פקועות, מטריניות, דיאויות, כל עוד הכובעים שלהן לא נפרשו. גופי הרביה של אנדופטיכום נשארים סגורים גם בעת ההבשלה, כאשר הם מגיעים לממדים גדולים. |
В описании использован материал с сайтов urbanmushrooms.com, micologia.net и Rogers mushrooms |
בתאור השתמשנו במידע מהאתרים micologia.net urbanmushrooms.com ו-Rogers mushrooms |